Geschiedenis van het springkussen-kasteel

Geschiedenis

De opblaasbare structuur werd in 1959 ontworpen door John Scurlock die wilde experimenteren met opblaasbare dekzeilen voor tennisterreinen. Hij merkte dat zijn werknemers graag op de dekzeilen sprongen.[1] Hij richtte het bedrijf Space Walk op om ze te verkopen voor kinderen onder de naam Space Walks. Hij begon met een brede luchtmatras, in 1967 voegde hij wanden toe.

Kenmerken

Een springkussen is eigenlijk een heel grote zak gevuld met lucht die je kan aantreffen in allerlei vormen en kleuren. Een springkussen is altijd opblaasbaar en heeft aan de zijkanten ritsen om hem weer leeg te laten lopen. Een springkussen wordt ook bijna altijd aangedreven door een gemotoriseerde luchtpomp. Een springkussen wordt veel gebruikt op feestjes.
Doordat springkussens nogal intensief gebruikt worden, hebben ze meestal maar een levensduur van minder dan vijf jaar.
Een springkussen kopen is voor de meeste mensen te duur, maar huren is goed betaalbaar.

Verschijningsvormen

Een springkussen kan je tegenkomen in vele vormen en maten. Een van de populairste vormen is de kasteelvorm. Het springkussen wordt dan ook vaak springkasteel genoemd.
Ook zijn er vele springkussens die gebruikmaken van glijbanen of hindernisbanen. Over het algemeen zijn deze hindernissen heel veilig omdat alles opgeblazen is met lucht, hetgeen de impact verzacht. Een andere vorm is de tumbling-baan; deze vorm is een springkussen van 20 meter lang en ongeveer 20 centimeter hoog. Deze vorm wordt gebruikt bij het turnen.